Dit weekend -20% en gratis verzending op alle producten! BLACKFRIDAY20

Home » Duurzaam

Waarom biologische stoffen?

Wat is biologisch katoen? Je hebt GOTS (Global Organic Textile Standard) en OEKO-TEX. Als je voor het eerst online biologische tricot wil kopen, kan het verwarrend zijn. Wij vinden het bij FRAN belangrijk stoffen te gebruiken die een biologisch certificaat draagt. Dit kan zowel GOTS als OEKO-TEX zijn. Op deze pagina leggen we kort uit wat GOTS en OEKO-TEX is en hoe we daar mee omgaan. Alles helder op een rijtje.

Waarom biologisch katoen?

Bij FRAN hechten we veel waarde aan duurzaamheid. We willen met FRAN graag een verantwoord product aanbieden, daarom kiezen we uitsluitend stoffen die zo min mogelijk schade toebrengen aan mens en milieu. Zo kun je zonder zorgen mooie producten kopen die veilig zijn voor jou en je kind(eren). Qua katoen kiezen we uitsluitend voor biologisch katoen met een van de bekende keurmerken. Dat betekent dat het katoen biologisch is geteeld en een van de bekende keurmerken draagt. 

Wat is OEKO-TEX Standard 100

OEKO-TEX Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. OEKO-TEX Standard 100 staat op speelgoed van textiel, beddengoed en kleding die is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties.

Welke eisen stelt het keurmerk?

Omdat er wordt gewerkt met grenswaarden in het eindproduct, stelt OEKO-TEX indirect eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Meer weten? Bekijk bezoek de officiële website.

Wat is het GOTS keurmerk?

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. Hierbij wordt gekeken naar de hele keten. Van oogsten en productie, naar ruwe bewerking tot draad en stof, tot eindbewerking en verwerking tot duurzame kleding.

Voor het keurmerk gelden strenge regels en richtlijnen. Bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd door onafhankelijke controleurs. Een GOTS-stof heeft tal van voordelen, waaronder:

  • Geen gebruik van kunstmest en chemische pesticiden
  • Minder verbruik van water en energie
  • Minder uitstoot van broeikasgassen
  • Geen gebruik van schadelijke chemicaliën tijdens het verven van de stof

Er wordt niet alleen gekeken naar milieu-aspecten, maar ook naar de werkomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan minimumloon, verbod op kinderarbeid en het hebben van een veilige en hygiënische werkomgeving.

Door regelmatige controles en een beoordeling van de hele keten op zowel sociale als ecologische aspecten, geeft het keurmerk een hoop vertrouwen. Als je biologische stoffen koopt met het GOTS-keurmerk maak je de beste keuze voor zowel mens als natuur. Meer weten? Bekijk deze flyer (pdf) of bezoek de officiële website.